Samen bouwen met de buren

Samen bouwen met je buren dat is wat je feitelijk doet met het bouwen in een Collectief Particulier Opdrachtgever schap ook wel CPO bouwen genoemd. Dat kun je heel letterlijk doen of als collectief in combinatie met een bouwteam. De voordelen blijven hetzelfde: Jij bepaalt met je buren hoe je huis en buurt er uit komt te zien, je profiteert van elkaars kennis en kunde, je koopt samen producten en diensten in wat in de meeste gevallen goedkoper uitvalt, je bouwt tegen kostprijs en samen bouwen zorgt voor een enorme onderlinge verbondenheid.

Reitdiep ’t Dorp is ook ontwikkeld volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgever schap. Dit project is gerealiseerd door 21 particulieren en maakt deel uit van de nieuwbouwlocatie Reitdiep Heemweerd aan de noordwest zijde van Groningen. De woningen bestaan uit een basement van genuanceerd grijze baksteen en een HSB verdiepingsopbouw afgewerkt met oranjerode vezelcementleien in een Zwitserse dekking. De toekomstige bewoners konden uit een aantal plattegrondvarianten hun ideale combinatie van basement en opbouw samenstellen. Daarna volgende een verdere individuele afstemming van de woningplattegrond.

De ontwikkeling van de 21 woningen is binnen anderhalf jaar gerealiseerd. En al 7 maanden na het slaan van de eerste paal zijn de woningen opgeleverd. De snelle bouw was mede te danken aan de prefabricage van de houtskeletbouw verdieping in een timmerfabriek. Hier kon op een effectieve manier en met weinig materiaal verlies worden gebouwd. Door deze werkwijze van ontwerpstandaarden, individuele wensen en bouwmethoden is er een buurt ontstaat met een uniform karakter waar elke woning toch een heel eigen gezicht heeft gekregen.

Reitdiep heeft destijds met geprefabriceerde houtskeletbouw verdiepingen al een stap in de goede richting gezet op het gebied van duurzaam bouwen. Voor menig deelnemer riep houtskeletbouw veel vragen op: isoleert dat wel afdoende, hoor je niet te veel geluid van buiten af en is het niet brandgevoelig? Houtskeletbouw is heden ten dage een veel meer geaccepteerde bouwmethoden in Nederland aan het worden met steeds meer ecologische mogelijkheden. Het komt voor Platform M³ dan ook niet als een verassing dat steeds meer collectieven kiezen voor dergelijke volledig ecologische bouwmethodieken.

  • opdrachtgever:

    Kuub

  • datum:

    2005

  • status:

    gerealiseerd

  • SHARE: