Huis van Overvloed, Lent

In 2010 ontving ik mailtje van Juul Martin. Hij had een gek idee en of ik hem daarbij kon helpen. We spraken af in een pand aan de Tooropstraat in Nijmegen waar mensen druk bezig waren met het opknappen van dat pand wat bekend zou komen te staan als “De Waarmakerij”. We zaten aan een tafel en Juul vertelde: “Kijk vrienden van mij hebben deze tafel gemaakt van stukjes hout die over waren en bij mensen uit hun buurt in schuurtjes en op zolders lagen.” “Volgens mij hebben we in Nederland veel van dat soort spullen en als we die slim met elkaar verbinden heb ik het idee dat er genoeg voor handen is om er een werk en ontmoetingsruimte van te maken.” “Kan jij daar een ontwerp voor bedenken? Er mag geen geld in omgaan, het moet van spullen zijn gemaakt die over zijn en iedereen moet mee kunnen bouwen.”

Dat was de informatie waar we mee aan de slag gingen. Er was geen locatie, geen PVE, er was niet bekend welke procedures we tegen zouden komen. Laat staan dat er een idee was van welke materialen er dan over zouden zijn waar ook nog eens iedereen mee zou moeten kunnen bouwen. Een intrigerend idee waar alles nog voor bedacht moest worden. In 2 jaar is er een plan ontwikkeld van een raar idee tot bouwbaar ontwerp, die ook nog eens aan de strenge Nederlandse bouwregelgeving voldoet. Na het verkrijgen van de vergunning is uiteindelijk met behulp van ca. 300 vrijwilligers in 1 jaar tijd het hele bouwwerk gerealiseerd: Na vele pallets, stoeptegels, houten balken en enorm veel leuke verhalen, anekdotes en bijeenkomsten zou het Huis van Overvloed, zoals het pand inmiddels genoemd werd, geopend worden. Zou… want helaas… een paar weken voor de opening moesten we aanschouwen hoe het pand in vlammen opging en gesloopt moest worden. Eeuwig zonde! Maar wat blijft is de enorm fijne ervaring van 3 jaar werken aan wat eerst een gek idee leek te zijn maar wat we toch met z’n allen hebben weten te realiseren.

Wij willen iedereen bedanken voor de leuke tijd, inzet en mooie verhalen. Het was een onvergetelijke periode waar we met veel plezier aan terugdenken!

eervolle vermelding European Social Innovation Award 2013

top 10 Gouden Kikker Award duurzaamste gebouw 2013

  • opdrachtgever:

    de Waarmakerij

  • datum:

    28 oktober 2010

  • status:

    gerealiseerd

  • SHARE: