Ecologisch verbouwen, Groesbeek

De opdrachtgevers waren al een tijdje op zoek naar een geschikte woning in de regio Nijmegen. Uiteindelijk vonden ze een mooie jaren 50 woning in Heiligland Stichting in de gemeente Groesbeek. De gehele woning had intern een flinke opknapbeurt nodig. De opdrachtgever wilde de bestaande achteruitbouw ecologisch verbouwen. Er lag al een ontwerp maar daar was men niet tevreden over. Aan Platform M³ werd gevraagd om een ecologisch alternatief te bedenken waarbij ook op de verdieping meer mogelijkheden zouden ontstaan.

In het ontwerp hebben we voortgeborduurd op de bestaande fundering van de originele achteruitbouw en de ruimte van het bestemmingsplan goed weten te benutten. Het geheel is opgetrokken uit houtskeletbouw en houtvezelisolatie en zorgt voor een damp open uitbreiding. De gevelbekleding bestaat uit verticale planken van Plato hout welke over tijd zullen vergrijzen. Dit vormt een mooi subtiel contrast met de gebroken wit gekeimde gevels van de bestaande woning. De woning krijgt zo een vrij serene uitstraling. Voor het comfort binnen is gekozen voor een leemkachel welke met het damp open bouwsysteem zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat.

Ecologisch verbouwen heeft een alternatief imago. Het laat zich echter uitstekend combineren met een eigentijdse architectuur en uitstraling waardoor deze vorm van bouwen zeker tot de verbeelding kan spreken voor een grote groep mensen die wel degelijk duurzaam willen bouwen.

  • opdrachtgever:

    particulier

  • datum:

    27 juli 2011

  • status:

    schetsontwerp

  • SHARE: