Biobased Bouwen

Biobased bouwen met een architect? Hoe doe je dat en wat betekent het? Ook in de bouw zijn we volop bezig antwoorden te formuleren voor de toekomst. Een toekomst waarin we uitdagingen zoals CO2-uitstoot, milieuvervuiling en klimaatverandering het hoofd moeten bieden.
 
Voor de bouw betekent dit dat we circulair willen vormgeven en bouwen. Het denken in kringlopen doet haar intrede. Wat veel mensen niet weten is dat circulair bouwen uit twee kringlopen bestaat. Een biobased kringloop waarin we gebruik maken van hergroeibare plantaardige grondstoffen en een technische kringloop waarin we materialen die niet terug kunnen in een natuurlijke kringloop zolang mogelijk proberen in te zetten door processen zoals demontabel bouwen, upcyclen of recyclen. Je kunt hierbij denken aan materialen als baksteen, beton, staal, EPS.

Platform M³ architecten merkt dat er focus is op inzet van met name de technische kringloop. Het is heel mooi dat we met de huidige technieken demontabel kunnen vormgeven en we schijnbare afvalproducten kunnen upcyclen tot hoogwaardige materialen. Echter zien we dat de circulaire gebouwen nog grotendeels met nieuwe materialen worden gebouwd en dat upcycling extra fossiele energie vergt om tot nieuwe producten te komen.

De voordelen van technisch circulair bouwen zijn op dit moment dus vooral weggelegd voor de toekomst als onze gebouwen toe zijn aan demontage. De CO2 impact die gemoeid is bij de productie van de nieuwe demontabele materialen of ge-upcyclede materialen komt helaas wel direct boven op de lopende CO2 schuld die we eigenlijk fors zouden moeten gaan afbetalen.

Voor Platform M³ architecten is het daarom logisch te ontwerpen met biobased materialen zoals hout, vlas, (kalk)hennep, houtvezel etc. De voordelen voor het klimaat en milieu zijn evident. De plantaardige grondstoffen leggen direct CO2 vast. Verder zorgt een goede mix en biologisch verantwoorde teelt van biomassa voor een versteviging van biodiversiteit die we juist nu goed kunnen gebruiken.

Maar ook jij als toekomstige bewoner van een biobased woning krijgt er, naast een goed geïsoleerde woning gratis extra fijne eigenschappen bij. Wat te denken van thermisch massa die ervoor zorgt dat jouw woning lekker koel blijft in een warme zomer zonder direct met airco’s in de weer te moeten gaan. Of wat te denken als je op een koude dag toch even wil luchten? De warmte wordt goed vastgehouden en waait niet meteen weg. Een biobased woning kan ook nog eens goed vocht bufferen. Nooit meer droge ogen of last van schimmel. Kortom een woning die actief bijdraagt aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Platform M³ architecten begeleidt je graag bij het vormgeven en realiseren van natuurlijk en biobased wonen. Wil je het biobased gedachtengoed stevig verankerd hebben in je ontwerp? Neem dan contact op of vul het onderstaande contact formulier in en we helpen je graag verder!