Verbouwing villa, Beek Ubbergen

Verbouwen is op dit moment een goed duurzaam alternatief op nieuwbouw. Ga maar na, voor een verbouwing is doorgaans maar een fractie van de materialen nodig en je gebruikt de bestaande woningvoorraad langer. Als een verbouwing dan ook nog eens aanleiding is om bijvoorbeeld met natuurlijke materialen na te isoleren dan benut je de mogelijkheden van duurzaam bouwen maximaal. Bij verbouwen denken de meeste mensen aan uitbreiden maar als je al voldoende ruimte hebt kan het verbouwen van een woonkamer voldoende aanleiding zijn om de ruimtelijke kwaliteiten van je woning drastisch te verbeteren. Dit laatste was het geval bij deze villa in Beek Ubbergen.

De villa had meer dan genoeg ruimte alleen de woonkamer en keuken sloten niet echt aan bij het ruimtelijke beeld dat de opdrachtgevers bij een villa hadden. Samen met studio de Wit hebben we onderzocht hoe we een ruimtelijker geheel van de woonkamer en keuken konden maken. De oplossing was vrij eenvoudig. De muur en forse openhaard tussen de twee ruimte werd verwijderd als ook het plafond. Daarmee ontstond weliswaar al een imposant hoge ruimte, de bestaande raampartijen zorgden voor een te donkere ruimte. Door deze raampartijen te koppelen en te vergroten werd de ruimtelijkheid van de woonkamer en open keuken versterkt. Deze ingrepen waren ook de aanleiding om op bouwtechnisch vlak het nodige te verbeteren. Zo is het bestaande dak vrijgemaakt van asbest. De gehele schil van vloer, gevels en dak is na geïsoleerd en voorzien van natuurlijke ventilatie voorzieningen. Oude radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming. Door deze ingrepen is het comfort van deze woning enorm verbeterd. Samen met het eigentijdse interieur kan deze jaren 50 villa weer een hele tijd mee.

  • opdrachtgever:

    particulier

  • datum:

    05 januari 2013

  • status:

    gerealiseerd

  • SHARE: